OGZL.net sosyal platform
Üye Girişi »

Yeni başlık gönder    Cevap gönder

Since 1453 Istanbul:  Forum: Tüm zamanların en pahalı semti (Nişantaşı 1)

forumlarda ara:

Yazar
Nişantaşı, 137 yıldır İstanbul'un itibarlı semtlerinden. Dönemler değişse de devran aynı; her şeyin en pahalısı, en meşhuru, en kalitelisi orada. Sınıf atlamacanın tepe noktası. Son dönem durum analizi için turladık sokaklarını

Nişantaşı'nın tarihi milattan önce sekiz milyonlara dayanıyor. O zamanlar imparator olarak yaşayan birinci Sosyetiyus, Valikonağı'na yerleştiği lüks, gökten ısıtmalı mağarasında kraliçe Tijenyus ile yaşıyordu. İki yüzyıl boyunca haftanın en şık kadınlarından seçilen Tijenyus, oturdukları mağaradan sıkılıp Sosyetiyus'a "Hadi Abdi İpekçi meydanına taşınalım Sosyoş'cum," demiş, fakat o sıralar başkent Kozmopolityus'a saldıran Jetgiller'e Abdi İpekçi meydan savaşında yenik düşen Sosyetiyus, yönetimi Jetsosyus'a devretmişti.
Kayıtlara göre (artık ciddileşelim,) 3. Selim'in ilk kez Nişan taşını diktirmesiyle (Hani Vali Konağı ile kuyumcunun kesiştiği yer) adı böyle anılıyor. Sonradan işte, Dolmabahçe Sarayı'na yakınlık filan derken, Abdülmecit 1867 yılında Nişantaşı'nı imara açıyor. Portakaloğlu adlı bir Rum tüccarın 1922'de Yunanistan'a kaçmasıyla, yaptırdığı görkemli konak hazineye geçiyor ve Polonya konsolosluğu olarak kullanılıyor. Sonradan Valilik yapıldığı için de adı 'Vali Konağı' kalıyor.
Bir tevatüre göre de 1900'lerin başında Weisshaupt ailesi oralardan gayrimenkuller edinmiş, 'illüminati' üyeleriyle de 'private' partilerde takılmışlar. Bu hikâyeyi anlatan komplo teorisyeni arkadaşıma "Kim vermiş peki buraları onlara?" deyince "Ben tapu müdürü müyüm; nerden bileyim," diye beni azarladı...
Gayrimüslümlerin ve saray efradının ve de Cumhuriyet'in ilk okumuşlarının yerleştikleri bu semt tüm zamanların en pahalı semtlerinden. Hatta sonradan babadan kalma Nişantaşı'ndaki evlerinde yaşarken Beşiktaş Pazarı'ndan balık alan Rum kadınların fıkralarına da yakın tarihimizde çok rastlanır (Balıkçı, "Teyze balıklar tabii taze, baksana zıplıyorlar," diyor, teyze de "Ben de canlıyım, taze miyim?" diyor).
Efendim; mesele, son zamanlarda Beymen Cafe'nin (Brasserie) açılması ve adına sosyete denip kim ve ne oldukları hâlâ belirlenememiş zümrenin oraya akın etmesiyle, sınıf atlama hevesinde olup sosyeteye atılma hezeyanlarıyla hınç dolan ünlüleri de peşinden sürüklemesidir.
Ezelden beridir Nişantaşılı arkadaşlarıma dün telefon açıp durum raporu aldığımda tam da dün Beymen Cafe'nin karşısında beş kişilik bir performans hazırlamayı düşündüklerini ve kafenin karşısındaki kaldırımda sırıtarak kafede oturanları ayakta alkışlayacaklarını, "Müthişsiniz, süpersiniz, sizinle iftihar ediyoruz," diye tezahüratta bulunmayı düşündüklerini söylediler.
Sokakta paparazzi kameralarından geçilmiyormuş; hatta sokakta yaşamaya başlamışlar.

03 Tem 2007 18:25

[Offline] Mesaj gönder    
Yeni başlık gönder   Cevap gönder

Since 1453 Istanbul:  Forum: Tüm zamanların en pahalı semti (Nişantaşı 1)