OGZL.net sosyal platform
Üye Girişi »

Yeni başlık gönder    Cevap gönder

Forumlar:  Geyik: forumlarda nasıl arama yapılır// aramaya inanmak..

forumlarda ara:

Yazar

Behna

MOD   [kaide]

11441 mesaj

hepimiz daha önce “lütfen arama butonunu kullanalım” cümlesini sık sık duyduğumuz gibi buna istinaden “aradım bulamadım”, “aramadım ama umarım yoktur.” gibi cümleleri tüketmişizdir. bu topiğin amacı verimli bir forumlarda aramanın nasıl yapılabileceğini göstermenin yanı sıra ne kadar çok kişiyi aramaya teşvik edersek o kadar güzel bir ortam yaratabiliriz düsturunu da vurgulamaktır. forumlarda arama, merak ettiğiniz pek çok konuya ulaşabilmenizi sağlayacağı gibi, açtığınız topiklerin altında bir kilit işaretinin yanı sıra yapıştırılmış bir link görmenizi engellemekte de oldukça faydalıdır.

forumlarda arama yapabilmenin temel konsepti, yukarıda beliren kutucuğa aşina olmaya ve kutucuktaki boş ve beyaz alana bir şeyler –bir şeyler denilirken burada herhangi bir kelime, terim, söz öbeği, merak edilenler kastedilmektedir- yazabilmeye dayanmaktadır. forumlara giren, yorum yapmayı ve topik açmayı seven her bünyenin böyle bir yetiye sahip olduğu gözetilmektedir. kutucukta bulunan beyaz bölgeye ulaşılmak istenen konuya dair kelime ya da kelimeler girildiği zaman yine aynı kutucukta yer alan butonuna basmak yeterlidir. daha önceden forumlarda arama yapmış herkesin bu butona bastıklarında karşılarına aradıkları kelimeleri içeren bir topik silsilesiyle karşılaştıkları varsayılmaktadır.

kutucuğundaki beyaz bölüme hiçbir şey yazmadan butonuna bastığımızda ise karşımıza aşağıdaki şekilde bir kutucuk çıkmaktadır.

bu kutucuk ise kutucuğunun özelliklerini taşımakla birlikte bize daha ayrıntılı bir şekilde arayabilme olanağı sunmaktadır. bu kutucukta daha ayrıntılı bir arama yapabilmek için “bütün terimler için ara” ifadesini seçmek yeterlidir. bu ifade seçildiği taktirde yaptığınız aramanın sonucunda ve hatta butonuna bastığınız anda karşınıza yazdığınız söz öbeğinin tümünü içeren topikler çıkacaktır.

kutucuğundaki boş ve beyaz alanın içerisinde gibi parametreleri kullanmak da arama sonuçlarınızda zamandan tasarruf etmenizde yardımcı olacağı gibi arama sonucunda karşınıza çıkan topik hacimde gözle görülebilir bir düşüşün hakimi olacaktır.

parametresi yapılan aramada yazılan bütün kelimelerin zorunlu olarak arama sonucunda çıkan topiklerde bulunmasına yarar.

parametresi çıkan sonuçlarda aranılan kelimelerin birinin veya birkaçının veya da hepsinin bulunmasına yarar

parametresi yapılan aramada çıkan sonuçlarda bir kelimenin zorunlu olarak bulunmasına ve bir kelimenin kesinlikle bulunmamasına yarar.

parametresi aranılan ifadenin sonuna konulduğunda çıkan sonuçlarda o ifadeyi içeren bütün kelimeleri içeren bütün topiklerin gösterilmesine yarar.

sonuç olarak görüldüğü üzere forumlarda arama yapmak kolay olmasının yanında bir o kadar da kapsamlı bir fasilitedir. “aradım bulamadım”, “aramadım ama umarım yoktur”, “arıyorum arıyorum karşıma yüz bin tane topik çıkıyor, hepsine birden bakmaya takatim kalmıyor” cümleleri kisvesine sığınmak allah’ın verdiği değerli nefesimizi boşuna sarf etmekten başka bir şey değildir. son olara sözlerime “arayan mevlasını da bulur topiğini de” diyerek son koyar, forumlarda arama yapan, bu topiği okuyup da arama yapmalıyım şevkiyle dolan, aramaya inanan bütün kullanıcıların gözlerinden öper, bana bu topiği açma imkanı sağlayan yönetime teşekkür ederim.

Mr. Green Mr. Green Mr. Green

18 Şub 2007 20:40

[Offline] Mesaj gönder Bu mesajı rapor et     Alıntıyla Cevap Ver
Yeni başlık gönder   Cevap gönder

Forumlar:  Geyik: forumlarda nasıl arama yapılır// aramaya inanmak..