OGZL.net sosyal platform
Üye Girişi »

Yeni başlık gönder    Cevap gönder

Forumlar:  Gündem: hangi uçuş olsa uçak düşürülürdü

forumlarda ara:

Sayfa:      Sonraki

Yazar

Gecemm

[adam ol]

16232 mesaj

hangi uçuş olsa uçak düşürülürdü

atlasjet uçağının düşmesi ile ilgili herkes bir senaryo üretiyor. akşam yazarı serdar turgut, çok çarpıcı bir iddia ortaya attı ve karakutudan ne çıkacağını bile net bir ifade ile yazdı.
02 aralık 2007 20:50

serdar turgut'un akşam gazetesindeki yazısı:

"son derece kuşku uyandırıcı bir uçak kazası oldu önceki gün.

kazaların oluşması için bazı koşullar vardır. bunların hiçbirisi var olmadığı halde kaza olması tuhaftı.

hafta içinde ziyaretine gittiğim thy genel müdürü sayın temel kotil’e hem mesleki bilgi olarak hem de konum gereği en iyi bildiği uçuş güvenliği konusunu sorduk.

sayın kotil, bana uçuşlarda kaza riskinin bir buçuk milyon uçuşta bir oranında olduğunu söyledi. anlaşılacağı üzere hayli düşük bir risk var. thy’nin uyduğu ve uluslararası düzeyde de övgü almış kriterlere dikkat edildiğinde uçuşlarda risk olması ihtimali hayli düşük.

atlasjet’in düştüğü sabah, kaza olması için gerekli olabilecek şartlardan hemen hiçbir tanesi yoktu.

kontrollerin ve hazırlıkların nasıl sıkı tutulduğunu gösterebilmek açısından yine sayın kotil’den dinlediğimiz şu bilgileri de aktarayım:

pilotları en çok korkutan durum her şeyin normal gözüktüğü iniş durumunda uçağın piste dokunmasından hemen önce motorlardan bir tanesinin susmasıymış. bu durumda uçağın kontrolü çok zorlaşırmış ve tepeteklak dönmesi ihtimali bile varmış.

thy, bu durumda bile riskleri minimize etmek için uluslararası kriterde olan şu uygulamayı yapıyormuş: kendi pilotlarını tabi tuttuğu periyodik eğitimlerde, simülatörlerinde son iniş anında motorlardan bir tanesinin durması senaryosunu programlıyorlarmış. bu eğitimi başarıyla geçemeyen pilotlar uçuştan men ediliyormuş.

ya işte böyle... pilot olmak işte bu yüzden zor. thy olmak da yine bu nedenden zor.

yani diyeceğim; pilotlar yeterince deneyimli ve eğitimli, teknik bakım doğru, dış koşullar da müsait olduğu takdirde uçakla seyahat dünyanın en güvenli işlerinden bir tanesi.

detayları bilmiyoruz ama atlasjet pilotlarının da aynı eğitimden geçtiklerini tahmin ediyoruz.

teknik bakım şimdilik ortaya çıkan raporlara göre tamam ve hava şartları da iyi.

yani düşmek için ortada neden yok.

bu durumda bizde zaten var olan hayli kuvvetli komplo teorisyeni yanın ortaya çıkmaması için bir neden de yok.

komplo teorilerini saçmalamak olarak nitelendiren insanlar yazının bundan sonrasını okumayabilir.

bazı ülkelerin elinde uçaklara dışarıdan müdahale teknolojisi var. bu müdahale ise yönetimi pilotun elinden alıp uçağı dışarıdan yönlendirmek anlamına geliyor.

bu teknoloji 11 eylül saldırısında kullanıldı. denenmesi ise daha önce new york ve new foundland üzerinde iki uçağın düşürülmesindeydi.

anlayacağınız o sabaha karşı düşen uçağın atlasjet olması tamamen tesadüftü.

o uçuşun sonu hangi şirket hangi uçak olursa olsun böyle olacaktı.

çünkü türkiye’nin geleceği açısından çok ama çok önemli olan altı bilim adamı da o uçaktaydı ve bir kaza ile önemli bir proje ortadan kaldırıldı.

kim neden yapar bu işi, bilemeyiz. bu sorunun cevabı bizi aşar. komplo teorisyenleri böyle meselelerde sadece fantezi kurabilir. ayrıca korkaktırlar da... istemeden gerçeği buluverirsek diye korkarlar.

öyle ya; operasyon yapacağım diye 51 de masum insanı bir anda harcayıp onlara da operasyon zayiatı ile bakan bir düşünceyle uğraşmak o kadar kolay değil.

‘karakutuyu çözelim meseleyi anlarız’ diye bekleyenler bence hiç beklemesin. olağandışı bir şey duymayacaklar. belki sadece pilotların ‘kontrolü kaçırdık’ son sözleri kayıtta olabilir.

bu olay üzerine dan brown bence bir kitap yazsın. çünkü o da konu sıkıntısı çekiyor bu ara.

ben, -ayn rand’in kulağı çınlasın-komplonun adını ‘atlas silkindi’ diye koyarken bile korktum ya istemeden doğru bir şey söyledim diye.

hani ‘akbabanın 3 günü’ adlı istemeden doğru bir operasyonu bulan kitap okuyucunun başına gelenler benim de başıma gelir mi diye endişelendim."

akşam

02 Ara 2007 21:22

[Online] Mesaj gönder Bu mesajı rapor et     Alıntıyla Cevap Ver
foto

Gecemm

[adam ol]

16232 mesaj

haber 7 den yorumlar..

birilerini temizlemek icin kalabalığa getiriyorlar. simdi herkes nerden uyduruyorsunuz , boyle komplo mu olur diyo .. adamlar herseyi düşünerek yapiyo. silahla temizleseler ortalik karişır.
simdi kaza diyoruz.
turk beyi tarafından 02/12/2007 21:18 tarihinde
...
bu memlekete o kadar çok oyun oynanıyor ki böyle birşeyin tesadüf olmasi mümkün degil. nasil ki ülke de bir gece de servetlerini 2 ye katlaya biliyorsalar , ülkeye faydali kişileri de katledebilirler , normal olmuş artik.
turk beyi tarafından 02/12/2007 21:14 tarihinde

02 Ara 2007 21:30

foto

Beer Factor

[UzanSevcem]

33059 mesaj

kendi paranoyalarımızın içinde boğuluyoruz.

02 Ara 2007 21:37

[Offline] Mesaj gönder Bu mesajı rapor et     Alıntıyla Cevap Ver
foto

Gecemm

[adam ol]

16232 mesaj

haber 7 yorumlar

dikkat
arkadasın biri sormus: daha az dikkat cekici sekilde de öldürülebirdi,neden boyle bir sey yaptılar ki anlamıyorum demiş. kardesim aselsan da son bir sene de kaç tane intihar!!!! oldu biliyormusun? kendi bileğini kesip sonra da boğazını kesenler var. ben sana bir kitap tavsiye edeyım oku da az kendini geliştir: aydogan vatandaş: haarp, kıyamet teknolojileri. saygılar!
alper tunga toysal tarafından 02/12/2007 21:23 tarihinde

birilerini temizlemek icin kalabalığa getiriyorlar. simdi herkes nerden uyduruyorsunuz , boyle komplo mu olur diyo .. adamlar herseyi düşünerek yapiyo. silahla temizleseler ortalik karişır.
simdi kaza diyoruz.
turk beyi tarafından 02/12/2007 21:18 tarihinde
...
bu memlekete o kadar çok oyun oynanıyor ki böyle birşeyin tesadüf olmasi mümkün degil. nasil ki ülke de bir gece de servetlerini 2 ye katlaya biliyorsalar , ülkeye faydali kişileri de katledebilirler , normal olmuş artik.

turk beyi tarafından 02/12/2007 21:14 tarihinde

anlamadığım nokta !!!
ya birşeyi merak ediyorum.. eğer amaç bu 6 bilim adamını öldürmekse illaki uçak mı düşürmek gerekiyor bu bilimadamlarını ortadan kaldırmayı düşünen güç, bu işi daha az dikkat çekecek biçimde yapamazmıydı?
ahmet salih kadioğlu tarafından 02/12/2007 21:11 tarihinde
güzel bir komplo

herkesin bildiği gibi komplo teorisi gerçek olması muhtemel ama gerçekliğ ispatlanamayan şüpheli olaylara denir. yazarımız aslında herkesin ağzının içinde söylediği bir konuyu dillendirmiştir. ihtimallerden birisi olarak bakılan bu konuyu ispatlamak mümkün olmadığı gibi ispatlansa dahi böyle kritik bir zamanda kimse ortalığı bulandırmak istemez. eğer kuvvet sende değilse mahallenin abisiyle iyi geçinmek zorundasınız. yada güçlü olmanin yollarini bulamlisiniz.
cüneyt tüzel tarafından 02/12/2007 21:11 tarihinde
ne komplosu yav
buna komplo teorisi denmez. apaçık bir gerçeğin ifadesi denir. yazarın açıkla(ya)madığı bu gerçek te bu işi abd nin yaptığıdır.
kim ne derse desin amerikalılar bu uçağı düşürdüler. işin kötüsü uçağın karakutusu da çözmek için amerikaya gönderilmiş.
amerika kalkıp gerçekleri açıklayacak değil herhalde.tüm suç pilota atılacak ve işin içinden çıkılacak.
ama biz biliyoruz ki amerikalılar o uçağı düşürdü. uçaktaki bilimadamlarımızın çalıştıkları projeleri az çok duyan herkes bu kanıya varacaktır

cengiz beşir tarafından 02/12/2007 21:11 tarihinde
pilot hatası işte
pilot hatası işte birde o bilim adamları idda edildigi gibi türkiyenin gelecegini kurtaracak bilim adamları degil zaten eger uçakta bakan veya askeri biri olsaydı suikast olduguna inanırdım tamamen kul hatası
abdullah sadri tarafından 02/12/2007 21:10 tarihinde
----
hablemitoğlu (umarım doğru yazmışımdır)cinayetinde olduğu gibi ve birkaçay önce intihar eden 3 mühendis gibi(bunlar alman istihbaratının işi) şimdide dünyaca ünlü prof lar.koruyamıyoruz değerlerimizi sahip çıkamıyoruz onlara kurtların arasına atıyoruz onlarda ham yapıyor
osman sakrak tarafından 02/12/2007 21:09 tarihinde
----
ya kardeşim yorum yazamak için kullanacağın zamanı okumak için kullansan anlardın ne yazdığını
metin harman tarafından 02/12/2007 21:04 tarihinde
..
saçmalamış adam yaa thy ile atlasjeti kıyaslamış aynısı demiş bu kadar mı kör cahilsin kardeşim yaa thy avrupa da ilk 5 içinde havayollarında dünya da tanınmış bir firma sen git dünya da kullanılmayan uçaklarla yolcu taşıyan atlasjetle karşılaştır. bundan öncede atlas jetin bir çok zorunlu iniş yaptığını duymuştum herşeye senaryo yazılıyor. mahir kaynak'ı geçtiniz walla. bende bu olayı şöle düşünüyorum öle bi uçuşta bile bu kadar değerli bilimadamları warsa demekki türkiyede bilim çok ilerlemiş...
mahmut kantekin tarafından 02/12/2007 20:55 tarihinde

02 Ara 2007 21:37

foto

Gecemm

[adam ol]

16232 mesaj

metehan demir
uçak niye düştü?

30.11.2007 23:44
işte kafa karıştıran noktalar...

 uçağın gelmesi gereken istikamet ile düştüğü yer birbirinden çok alakasız. pilotun, 01.36'da isparta kuleye 'in-bound' olduk yani 'pistin tam iniş istikametinde 12 mile geldim' demek istediği yer ile düştüğü nokta birbirinin tam tersi. düştüğü yer oldukça yukarıda kuzeybatıda, olması gereken yer güneybatıda. bu mantıken imkansız. çünkü, eğer kule ile konuştuğu andan itibaren istikametinde devam etseydi haritaya göre, pist doğrultusunun altındaki göl üzerinde, sonrasında pistin hemen hemen tam karşısında olması gerekirdi.göl üzerinde 7 bin feet de iken dağlara 5 bin feet civarı çarpıyor. bu da çok ilginç.

 ayrıca, piste olan mesafe 12 mil havada yaklaşık 3 dakikada alınır. ama pilotun 01.36'da 'herşey yolunda istikametteyiz' yani 'in-bound' olduk dediği üç dakikada rahatlıkla inebileceği pist mesafesi yerine, bu kadar uzakta düşmesinin üzerinde durulması gerekiyor.

 yani, ya, 'in-bound' dediğinde gerçekten orada değildi ve kendine kesinlikle yasak olan ayrı bir yol çizmişti. ya da izlemesi gereken jeppesen sistemindeki 'vor dme rwy 05' kodlu alçalma planı yerine farklı bir 'short cut' denen kestirme plan uyguladı. yani bir öncesinde istanbul'a geldikleri meydan olan piriştina'dan zaten 50 dakika geç kalkan pilotlar bu açığı kapatmak için 'bir an evvel kestirmeden inmeye mi kalktı?' sorusunu akla getiriyor.

 her ne kadar kafa karıştıran açıklama olarak değerlendirilse de, isparta valisi şemsettin uzun'un, "o bölge uçağın geçiş noktası değil" demesi dikkate alınması ve bu tezleri biraz güçlendiren bir açıklama..konuşmada bulunulması gereken koordinat ile düşen yer arasındaki sır perdesinin bu nedenle mutlaka aydınlatılması şart.

 uçağın enkazına bakıldığında, süratin çok düşük olduğu ve hemen hemen aynen sağlam duran orta gövde gözönüne alındığında, dağlık bölgede verilen limit altı düşük irtifada uçmadan kaynaklanan bir kanat veya gövde altı sürtme sonucu kaza olabilir. normalde resmen çakılsa uçağın parçası kalmaz. zaten kimi uzmanlara göre, hızlı bir çarpma ve infilak değil, neredeyse havacılıkta çok az kabul edilen 200-250 km arası bir süratle şiddetli iniş gibi düşme sözkonusu. bu nedenle uçak inerken birkaç kez coğrafi çıkıntılar ve ağaçlara ardarda çarpmış olabilir. bunu uçağın enkazı doğrular gibi.

 mutlaka bunlar da incelenecek ama uçağın 1996 model olduğu ve bu nedenle eski olduğu yönündeki iddialar da çok aceleci ve geleneksel. amerika'da 35 yaşında güvenli bir şekilde uçakların uçtuğu hatırlanırsa, önemli olan uçağın bakımlarının aksatılmadan ve kuralına uygun yapıldığıdır. herşeyden önemlisi ise uçucu personelin dinlenmiş ve disiplinli iyi eğitimli olması da hayati derecede belirleyicidir.

 uçağın düştüğü yer 4500-5000 feet civarında. ama isparta gibi etrafı oldukça dağlık olan bu meydan için uluslararası kurallara göre uyulması kesinlikle zorunlu olan alçalma planında buranın etrafında uçarken asla 10 bin feetin altına inilmemesi gerekiyor. sadece dağların arasındaki müsait koridordan sırasıyla 8 ve 7 bin feetten koordineli alçalınması isteniyor. 2835 feet civarında olan bu meydanın yükseklik ile ilgili risk katsayısının ne kadar yüksek olduğunu tüm pilotlar çok iyi bilirler.

 uçağın nerede ne zaman hangi paternlerden geçtiğini anlama adına radarı olmayan isparta meydanından sorumlu ankara, antalya ve izmir radarlarının kayıtlarına bakmak gerekiyor.

 şimdi tartışmalar aletli iniş sistemi yok şeklinde de yoğunlaşabilir. ama burada vor cihazının da olduğu ve kurallarına uyulduğunda hava durumunda o anda sorun olmayan isparta limanına rahatlıkla inilebileceği anlaşılıyor. yani ilk olarak yaklaşma talimatlarına ne kadar uyuldu önce buna bakmak lazım.

 türkiye'de sivil havacılığın en önemli problemlerinde biri de çok deneyimli dünya
çapında pilotlar olsa da sivil havayollarının hızla büyüyen sektörde yeni uçaklarla birlikte o derecede kaliteli ve eğitimli personel de artmıyor. bugün özellikle sivil havayollarında pilot kapatmak için dışarıdan yabancı pilotlar getirilmiyor mu, veya bu pilotlar yurtdışında iyi yerler bulmak için türkiye'yi sadece uçuş doldurmak için kullanmıyor mu?

 kesin olarak ne olduğunu anlamak için flight decoder, voice recorder ve o andaki gerçek hava durumu ve uçağın yere çok yaklaştığında ikaz eden terrain sistemimin kayıtları ile radarda uçağın hareketliliğini mutlaka izlemek şart.
metehandemir@haberturk.com

02 Ara 2007 21:49

foto

FaCeoFFaCe

[domelerado]

44 mesaj

gecenlerde abd 3 adet bilim adamımızı radyo dalgalarıyla öldürdü.intihar süsü verildi.bu kazada böle geçiştirilicek.insanlar artık uyansın.

02 Ara 2007 22:07

foto

AniMme

[(.)(.)]

19697 mesaj

kaza
pilotun piste 5dakika erken inmek için belirlenen uçuş güzergahını değiştirmesi yüzünden oldugu belirtildi Rolling Eyes

02 Ara 2007 22:13

foto

ilkNNur

16132 mesaj

uçakta ki bilim adamları ne üzerine çalışıyormuş?

02 Ara 2007 22:13

foto

ilkNNur

16132 mesaj

animme demiş ki:
kaza
pilotun piste 5dakika erken inmek için belirlenen uçuş güzergahını değiştirmesi yüzünden oldugu belirtildi Rolling Eyes

şu anda sadece bır ıddia bu

hem sokakta kı munıbus soforu mu bu 5 dakka erken gıdeyım dıe

sacma sapan kullansın Rolling Eyes benım kafamı karıstıran bu

pılotlara cok cıddı egıtımler verılır çunku

02 Ara 2007 22:15

foto

Gecemm

[adam ol]

16232 mesaj

ilknnur demiş ki:
uçakta ki bilim adamları ne üzerine çalışıyormuş?

okumada açmışdım dün gece toryum

02 Ara 2007 22:16

foto

Gecemm

[adam ol]

16232 mesaj

bilim adamları, toryum uzmanıydı

toryumun enerji olarak kullanılabileceğini ilk olarak 1993 yılında cenevre'de cern (european center for nuclear research-avrupa parçacık fiziği araştırma merkezi) laboratuvarında araştırma yapan nobel ödüllü italyan fizikçi prof. carlo rubbia önerdi. türkiye'nin ise hızlandırıcı üzerinde çalışan tek araştırma grubu var. prof. dr. engin arık ile isparta'ya giden diğer bilim adamları da bu grubun birer üyesiydi. hızlandırıcı, proton ve elektron gibi temel parçacıkların ve atom çekirdeklerinin hızını çoğaltan bir alet. tıpta, sanayide, savunma sanayiinde de kullanılıyor. öte yandan sdü tarafından düzenlenen, 'ulusal türk hızlandırıcı merkezi projesi 4. çalıştayı', katılımcı bilim adamlarının hayatını kaybetmeleri üzerine iptal edildi.

'atlas deneyi'nde görevliydi

boğaziçi üniversitesi öğretim üyesi prof. dr. engin arık, 1954'te 12 avrupa ülkesinin girişimiyle kurulan bir nükleer araştırma merkezi olan cenevre'deki avrupa parçacık fiziği araştırma merkezi'nde (cern) yürütülen 'atlas deneyi'nde çalışıyordu. arık başkanlığındaki grup, 'karanlık madde' arayan cast deneyi'nde de görev alıyordu. 80 ülkeden 500 üniversiteyi temsil eden 6.500 bilim adamının araştırma yaptığı cern, avrupa'nın bilim alanında rusya ve abd ile liderlik mücadelesini yürüttüğü laboratuvar olarak biliniyor.

02 Ara 2007 22:19

foto

ilkNNur

16132 mesaj

okudum yazıyı

bazı şeyler kafamda daha iyi yerleşmeye başladı

saol gecem

02 Ara 2007 22:21

foto

Gecemm

[adam ol]

16232 mesaj

aselsan olayı ve üstüne bu olay ister istemez sorular sorduruyor.

02 Ara 2007 22:22

foto

Gecemm

[adam ol]

16232 mesaj

ilknnur demiş ki:
okudum yazıyı

bazı şeyler kafamda daha iyi yerleşmeye başladı

saol gecem

nükleer güç santrallarının kurulması ve işletilmesi ile enerji satışına ilişkin kanun'un tbmm'de görüşülerek kısa süre önce kabul edilmesiyle, türkiye'nin sahip olduğu uranyum ve toryum maden rezervleri de en iyi şekilde değerlendirilecekti. böyle bir dönemde meydana gelen uçak kazasında toryumla ilgili çalışma yapan 6 bilim adamının hayatını kaybetmesi Rolling Eyes

02 Ara 2007 22:27

foto

ilkNNur

16132 mesaj

gecemm demiş ki:

nükleer güç santrallarının kurulması ve işletilmesi ile enerji satışına ilişkin kanun'un tbmm'de görüşülerek kısa süre önce kabul edilmesiyle, türkiye'nin sahip olduğu uranyum ve toryum maden rezervleri de en iyi şekilde değerlendirilecekti. böyle bir dönemde meydana gelen uçak kazasında toryumla ilgili çalışma yapan 6 bilim adamının hayatını kaybetmesi Rolling Eyes

2 gun dersanedeydım tam bakamadım haberlere

şimdi netten butun sıtelerden okuyorum

adam nobel ödülü bile alabilirmiş toryum çalışmasından sonra Kızgın

02 Ara 2007 22:32

foto

Gecemm

[adam ol]

16232 mesaj

ilknnur demiş ki:

2 gun dersanedeydım tam bakamadım haberlere

şimdi netten butun sıtelerden okuyorum

adam nobel ödülü bile alabilirmiş toryum çalışmasından sonra Kızgın

engin adı ama bayan idi çok değerli biri...

02 Ara 2007 22:34

foto

ilkNNur

16132 mesaj

gecemm demiş ki:

engin adı ama bayan idi çok değerli biri...

oyleymıs,resıme bakınca anladım

hala okuyorum,çok ıyılermıs

proje gercek olsa keşke

02 Ara 2007 22:36

foto

hayalkahvesi

[bulash]

14887 mesaj

fdsfsd

02 Ara 2007 22:43

foto

Gecemm

[adam ol]

16232 mesaj

ilknnur demiş ki:

oyleymıs,resıme bakınca anladım

hala okuyorum,çok ıyılermıs

proje gercek olsa keşke

keşke...yapabilseler kanun yeni tbmm den geçmişdi...

dünya toryum rezervlerinin yarıdan fazlasının türkiye’de olduğunu açıklayan prof. dr. arık, "toryum kullanıma sokulabilirse türkiye elektrik üretmek için petrol ya da doğalgaz satın almak zorunda kalmayacak. toryum, enerji bağımsızlığımızı sağlayacak. nükleer enerji santralleri’nde uranyumun yerine kullanılabilecek olan toryum, 21. yüzyılın en stratejik maddesi olacak" diyordu. prof. dr. arık, türkiye’nin sahip olduğu toryumun toplam değerinin yaklaşık 70 trilyon 400 milyar dolar olduğunu savunuyor ve şunları söylüyordu: "bu rakam türkiye’nin iç ve dış borçlarının toplamı olan yaklaşık 200 milyar doları 350 kez ödeyebiliyor. türkiye acilen bu konuda bilim adamı yetiştirmeli."

En son Gecemm tarafından 02 Ara 2007 22:44 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi

02 Ara 2007 22:43

foto

Gecemm

[adam ol]

16232 mesaj

beattlejuice demiş ki:
tek sevinilir nokta...
artık herkes toryumu tanıyor...ve..
herkes bir toryum uzmanı..
ders 1....toryum bir elementtir
ders 2...toryum doğada açık bulunmaz
der 3..toryum çernobil gibi tehlikeli değildir..
ders 4..toryum petrole göre daha kullanışlıdır hesaplıdır..
ders 5....geleceğin mesleği...toryumcular..
ders 6..sen çok yaşa google..

resmide benden olsun toryumu tanıyalım...

02 Ara 2007 22:47

Yeni başlık gönder   Cevap gönder

Forumlar:  Gündem: hangi uçuş olsa uçak düşürülürdü

Sayfa:      Sonraki